Akkuteollisuus

Rakennamme maailman parasta akkuklusteria

Akkuarvoketjujen kilpailukykyvertailussa Suomi on globaalisti TOP 5:ssä. Maamme kilpailuvaltit korostuvat Power Coastilla eli Kotka-Haminan seudulla. Tähtäämme kansainväliseksi akkutoimialan teolliseksi keskittymäksi vuoteen 2027 mennessä. Alueella on käynnissä tällä hetkellä kolme merkittävää hanketta.

Ihminen laittaa sähköauton latauskaapelia autoon.

Mihin tarpeeseen akkuklusteri vastaa?

Sähköistyvä maailma tarvitsee akkuja kiihtyvällä tahdilla. Globaalisti akkujen kysynnän on ennustettu kasvavan vuosittain noin 27 % vuoteen 2030 asti, mikä vastaa akkuja yli 37 miljoonaan sähköautoon. Akkukennojen markkinoiden on ennustettu saavuttavan 400 miljardia euroa vuoteen 2030 mennessä.

Miksi Suomi?

Akkuarvoketjujen globaalilla ranking-listalla Suomi sijoittuu kilpailukyvyltään viiden parhaan joukkoon, Euroopan maista Suomi on kakkosena Saksan jälkeen (BloombergNEF 2/2024). Suomen vahvimmat kilpailuedut ovat tällä hetkellä kriittiset materiaalit, vastuullisuus, infrastruktuuri sekä tutkimus ja kehitys.

Miksi Kotka-Hamina?

Akkuteollisuus Suomessa kehittyy voimakkaasti vastaamaan kasvavaan litiumakkujen kysyntään. Suomen kilpailuedut korostuvat Kotka-Haminan seudulla eli Power Coastin alueella. Täällä on vahva teollinen perimä, osaamista, valmis infrastruktuuri ja loistavat logistiset yhteydet.

Lisäksi paikallisilla oppilaitoksilla on kaikilla tasoilla kyky kouluttaa alalle uutta työvoimaa. Akkuklusterin ympärille on rakentumassa tiivis koulutus- ja T&K-organisaatioiden yhteistyöverkosto, joka panostaa opetukseen ja teknologian kehittämiseen. Erityisesti LUT, Xamk ja Ekami työskentelevät tiiviisti alueellisten alan toimijoiden kanssa.

Power Coastin alueella käynnissä kolme akkuteollisuuden hanketta

Investointien yhteenlaskettu arvo on miljardeja euroja. Merkitys talousalueelle on erittäin suuri. Rakentamisvaiheen suora työllisyysvaikutus on noin 180 henkilötyövuotta ja tuotannon suora työllisyysvaikutus on noin 3600 htv. Työllistävät kerrannaisvaikutukset ovat rakentamisaikana noin 30 000 ja tuotantovaiheessa noin 13 400 htv.

Havainnekuva tulevasta laitoksesta.

CAM eli katodiaktiivimateriaalin valmistus

Kotka, Keltakallio

Hanketta vie eteenpäin vuonna 2024 perustettu Easpring Finland New Materials Oy, josta pörssinoteerattu Beijing Easpring Material Technology Co., Ltd omistaa 70 prosenttia ja Suomen Malmijalostus 30 prosenttia.

Hankkeelle on varattu 80 hehtaarin teollisuustontti Kotkan Keltakalliolta. Rakennustyöt tontilla alkavat huhti–toukokuun vaihteessa 2025 ja toiminnan on tarkoitus käynnistyä vuonna 2026.

Tuotannon ensimmäisessä vaiheessa kapasiteetti on 60 000 tonnia/vuosi, joka vastaa noin 750 000 sähköauton tarpeita.

Katso lisätietoa Easpring Finlandista.

Lue lisää hankkeesta
Havainnekuva tulevasta kennotehtaasta.

Kennotehdas

Kotka, Keltakallio

Ympäristövaikutusten arviointi käynnistynyt Kaakkois-Suomen ELY-keskuksessa. Myös teollisuustontin valmistelu käynnistynyt. 

Investoinnin arvo on noin 4,8 miljardia euroa ja arvio työllisyysvaikutuksista noin 20100 henkilötyövuotta. Suunniteltu tuotannon kapasiteetti on noin 60 GWh, joka riittää yli miljoonan sähköauton tarpeisiin.

Ihminen maanrakennuskoneen vieressä. Etualalla vettä.

Keltakallion teollisuusalue

Kotkan kaupunki valmistelee Keltakallion teollisuusaluetta ja infrastruktuuria kilpailukykyisen ja kestävän akkuteollisuuden sijoittumiselle.

Keltakalliolle on sijoittumassa katodiaktiivimateriaalia valmistava CAM-tehdas ja sinne on myös suunnitteilla kennotehdas.

Lue lisää Kotkan kaupungin verkkosivuilta

pCAM eli prekursorimateriaalin valmistus

Hamina

Finnish Minerals Groupin kumppaniyritys on päättänyt huhtikuussa 2025 vetäytyä Haminaan suunnitellusta prekursori- eli pCAM-tehdashankkeesta haastavan markkinatilanteen vuoksi. ”Markkinatilanteet elävät kuitenkin koko ajan, joten tarkastelemme vielä rauhassa edellytyksiä jatkaa hanketta toiselta pohjalta”, sanoo Finnish Minerals Groupin toimitusjohtaja Matti Hietanen.

Tuotannon kapasiteetiksi kaavailtiin noin 60 000 tonnia/vuosi, joka vastaa noin 900 000 sähköauton tarpeita. Suora työllistämisvaikutus olisi noin 150 henkilöä plus kerrannaisvaikutukset muille aloille. Ympäristölupa ja toiminnan aloittamislupa on myönnetty helmikuussa 2024. Teollisuustontin koko on 45 hehtaaria. Prekursorimateriaalitehtaan yhteyteen on kaavailtu akkumateriaalien kierrätys- ja esikäsittelylaitosta.

Lue lisää

Ota yhteyttä Cursorin Power Coast -tiimiin

Cursor Oy:n Invest In vastaa Power Coastin koordinaatiosta yhdessä Kotkan ja Haminan kaupunkien edustajien kanssa.

Lue Power Coast tiimin blogeja

 

Harri Eela
Senior Advisor, Invest in
+358 40 190 2508 LinkedIn
Jarkko Harjula
Senior Advisor, Invest in
+358 40 190 2578 LinkedIn
Matti Rikka
Senior Advisor, Invest in
+358505261272 LinkedIn
Jukka Tani
Senior Advisor, Invest in
+358 50 5754047 LinkedIn
Heli Toikka
viestintäpäällikkö
+358401902505

Urakoitsijarekisteri Kotkan-Haminan seudun ja Loviisan investointihankkeisiin

Ilmoittaudu tästä

Power Coast uutisia

Tekoälyllä luotu kuva kolmesta ihmisestä seisomassa vierekkäin.

Miltä näyttää Power Coast vuonna 2030?

Power Coast News 2030 luo uutiskatsauksen tulevaisuuden Itärannikolle. Akkuteollisuuden aikaansaama kasvu on lyönyt läpi koko kaakon alueen ja muutoksen tuulet puhaltavat uutta positiivista energiaa Suomen itärannikolle. Yritysten kasvu on lähtenyt räjähdysmäiseen nousuun, työpaikkoja syntyy kuin sieniä sateella ja muuttoautojen kolonnat tuovat uusia asukkaita tasaisena virtana. Uutisankkurina Sarah A.I. Virtanen

Katso 2030 uutislähetykset

Can we power you up? (jos video ei lataudu, tarkistathan evästeasetuksesi)

Power Coast akkuklusteria tukevat Cursor Oy:n hankkeet