CNGR Finland on sitoutunut toimimaan vastuullisesti

CNGR:n akkutehdashanke on viime aikoina saanut kritiikkiä mediassa, minkä johdosta keskustelu aiheesta on ottanut turhiakin kierroksia sosiaalisessa mediassa. Me kysyimme CNGR Finlandin edustajilta heidän näkemystään asiaan.

MTV3 Uutiset julkaisi jutun CNGR Finlandin akkutehdasprojektista 29.1.2025. Jutussa lainattiin kansainvälisen kansalaisjärjestön Business & Human Rights Resource Centerin parin vuoden takaista artikkelia, jossa esitettiin raskaita väitteitä ympäristöhaittoihin liittyen. Nämä väitteet kohdistuivat CNGR:ään (suomalaisen yhtiön kiinalaiseen emoyhtiöön) ja indonesialaiseen PT Valeen.

MTV3:n jutussa todettiin, että CNGR Finlandin toimitusjohtaja Dani Widjaja on työskennellyt yli 22 vuotta PT Valessa Indonesiassa, viimeisenä pestinään yhtiön kehitysjohtajuus ennen siirtymistään CNGR Finlandin toimitusjohtajaksi kesällä 2024. MTV3:n jutussa annettiin ymmärtää, että Widjajan työnantajat ovat toimineet holtittomasti ja vastuuttomasti Indonesiassa – ja saman kuvion pelätään nyt toistuvan Haminassa.

Tosiasiat tiskiin

Dani Widjaja vastaa toteamalla, että Business & Human Rights Resource Centerin – ja myös muiden tahojen – vastaavia väitteitä on vuosien varrella ollut lukuisia ja niihin on vastattu faktoilla. Esimerkiksi PT Vale vastasi Business & Human Rights Resource Centerin artikkelissa esitettyihin väitteisiin joulukuussa 2022 – ja yhtiön vastine on edelleen näkyvillä kansalaisjärjestön verkkosivuilla.

Sen sijaan, että samoja syytöksiä kävisi yksityiskohtaisesti läpi yhä uudestaan ja uudestaan, Widjaja pitää parempana huomauttaa, että CNGR Finland on suomalainen yritys, joka toimii säntillisesti kaikkien sääntöjen ja määräysten mukaan. Ja vielä vähän enemmänkin: yritys ajaa aktiivisesti vastuullisuutta ja kestävää kehitystä tärkeänä osana liiketoimintaansa.

”Nykypäivän markkinoilla tälle ei edes ole vaihtoehtoa. Noudatamme kansainvälisesti tunnustettuja standardeja, mitä asiakkaammekin meiltä vaativat.” Emoyhtiö CNGR on mukana mm. Initiative for Responsible Mining Assurancessa (IRMA) ja Responsible Minerals Initiativessa (RMI).

CNGR:n asiakkaat toimivat sähköajoneuvojen ja litiumakkujen arvoketjussa, jonka jäsenet pitää ESG-asioita suuressa arvossa. Nämä asiakkaat eivät myöskään epäröi jalkautua kentälle varmistaakseen, että kaikki on kunnossa.

”Asiakkaamme tulevat tuotantolaitoksillemme omia auditointejaan tekemään”, toteaa Widjaja.

CNGR:n ympäristötoimet

Emoyhtiö CNGR:n ja PT Valen vastuullisuusraportit ovat liian laajoja, jotta niitä kannattaa siteerata tässä kovin yksityiskohtaisesti. Mainittakoon kuitenkin, että CNGR on sitoutunut Pariisin ilmastosopimukseen ja toteuttaa asianmukaisia ja tehokkaita toimenpiteitä mm. ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja hiilineutraaliuden saavuttamiseksi. CNGR on sitoutunut saavuttamaan toiminnassaan hiilineutraaliuden vuoteen 2040 mennessä.

Jätteiden ja epäpuhtauksien hallinnassa CNGR noudattaa tiukasti paikallisia lakeja, säädöksiä ja standardeja toimipaikoillaan. Tämä tarkoittaa mm. vaarallisten jätteiden, haitallisten kaasujen sekä jätevesien loppusijoituskapasiteetin parantamista, tavoitteena 100 % vaaraton loppusijoitus.
CNGR raportoi myös, että vuodesta 2022 lähtien yhtiö on jatkuvasti vähentänyt saastepäästöjään mahdollisuuksien mukaan.

PT Valen ympäristötoimet

Dani Widjajan pitkäaikainen työnantaja PT Vale toteaa yritysvastuulinjauksessaan, että yritys on sitoutunut rakentamaan vahvoja ja kestäviä suhteita sidosryhmien kanssa, investoimaan oman toimintansa haitallisten vaikutusten minimoimiseen, noudattamaan korkeita eettisiä standardeja sekä edistämään läpinäkyvää johtamista, kestävää kehitystä ja siihen liittyvää ympäristön monimuotoisuutta.

PT Vale haluaa mm. vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 33 prosentilla Pariisin sopimuksen mukaisesti ja painaa kasvihuonekaasupäästöt nollaan vuoteen 2050 mennessä; suojella biologista monimuotoisuutta; lisätä puhtaan energian käyttöä; vähentää pintaveden käyttöä 10 %.

PT Vale Sustainability Report – 100 sivua pitkä – listaa myös eri tahojen myöntäminä 14 palkintoa ja tunnustusta yksin vuodelta 2023.

Mikä on lopullinen totuus?

Mutta entä jos kaikki nämä kestävän kehityksen strategiat ja vastuullisuusraportit ovat vain kivalta kuulostavia sanoja paperilla? Miten ympäristöstä huolta kantava, asioita seuraava kymenlaaksolainen voi selvittää, mistä tässä kaikessa oikein on kysymys?

CNGR Finlandin projektikehitys- ja ESG-päällikkö Jenni Bäck neuvoo huolestuneita kansalaisia kuuntelemaan viranomaisia, jos yrityksiin ei haluta luottaa. Bäck muistuttaa, että aluehallintovirasto myönsi 12.2.2024 CNGR Finlandille ympäristöluvan ja luvan toiminnan aloittamiseen.

”Päätöksestä tehtiin 12 valitusta, ja nyt odotamme hallinto-oikeuden päätöksiä asiassa. Tämä on se prosessi ja me kunnioitamme sitä.”

Kysymysmerkkinä sulfaattipäästöt

Bäck toteaa, että suurin osa näistä valituksista johtuu tehtaan sulfaattipäästöistä mereen. ”Suomen oikeusasteissa ei ole vielä ennakkotapauksia tällaiselle murtoveteen kohdistuvalle pistekuormitukselle ja siksi asia ohjattiin oikeuden päätettäväksi.”

Bäck huomauttaa, että Suomessa kaikilla kansalaisilla ja sidosryhmillä on mahdollisuus vapaasti ilmaista huolenaiheensa – ja niin sen pitääkin olla.

”Näin demokratia ja avoin yhteiskunta toimivat. Pitää muistaa sekin, että suomalaisilla virkamiehillä ja tuomioistuimilla on hyvä maine oikeudenmukaisten ja järkevien päätösten tekijänä, enkä mitenkään usko, että tämä tapaus on mikään poikkeus.”

Ei käymässä, vaan jäämässä

Dani Widjaja ja Jenni Bäck vakuuttavat, että CNGR Finland noudattaa mielellään kaikkia säädöksiä, niin ympäristöön liittyviä kuin kaikkia muitakin. Vastuun kiertäminen – millään tavalla – olisi todella lyhytnäköistä:

”Aiomme yrityksenä olla Suomessa pitkän, pitkän ajan – ja se on mahdotonta, jos emme toimi oikein”, Widjaja summaa.

Teksti: Sami Anteroinen
Kuva: Jukka Koskinen